Badrum

För att undvika fukt- och vattenskador har vi sammanställt några tips och råd för skötsel av våtrum.

- Rengör golv, väggar och tak med fuktad, urvriden trasa och spola aldrig med duschslangen direkt på ytskikten.
- Använd en golvskrapa för att få bort stillastående vatten efter att duschat. Om det behövs, använd även en torr trasa.
- Städa bort gula fläckar av tvålrester och hudavlagringar som följer med vattenånga upp mot taket. Dessa kan annars utvecklas till rosa fläckar av ytmögel och så småningom svartmögel.
- Rengör regelbundet golvbrunnen där hår och tvålrester samlas, så minimerar du risken för stopp och stillstående, illaluktande vatten med fuktskador som följd. Spola regelbundet rent vattenlåset i handfatet där hår och ludd samlas. När du monterar ihop låset efter renspolning måste du se till att det blir tätt i gängorna. Är du osäker bör du be om hjälp av felanmälan hos Renew. Du får dock själv stå för kostnaden.
- Regelbunden rengöring av ventilationsdon med dammsugare, torr trasa eller borste underlättar luftflödet och därmed avfuktningen av våtrummet.
- Undvik WC-ankor och liknande, eftersom de väldigt lätt lossnar och följer med spolvattnet, vilket orsakar stopp.
- Vädra i dusch- och badrum. Finns det fönster i badrummet så öppna det en kort stund efter varje dusch eller bad. Du kan också vädra genom att låta badrumsdörren stå öppen när utrymmet inte används.
- Undvik att göra hål i väggarna och borra aldrig i kakel, använd hellre utrustning som kan hängas eller fästas med sugpropp.
- Regelbunden rengöring och rensning av utrymmet bakom badkaret förebygger dammansamlingar vilka kan leda till att vatten och fukt blir kvar.
- Vänd dig till felanmälan Renew om det uppstår dålig lukt i ett våtutrymme.

Tänk på att de flesta fall blir det du som br-innehavare som får stå för kostnaderna vid vattenskador. Om du följer ovanstående råd förebygger du att detta händer.